«چه مقدار عزتنفس برای ما کافی است؟!» پرسیدن این سؤال مانند این است که بپرسیم: «چقدر سلامتی برای ما کافی است؟!»
محدودیتی برای عزتنفس وجود ندارد، همانطور که محدودیتی برای سلامتی وجود ندارد. باید هرقدر میتوانید برای بالا بردن عزتنفستان تلاش کنید.
عزتنفس مانند درجه دماسنج است. همانطور که دماسنج تحت تأثیر دمای محیط قرارگرفته و درجهاش بالا و پایین میشود، عزتنفس نیز تحت تأثیر عوامل بیرونی و درونی قرارگرفته و میزانش کموزیاد میشود.
برای بالا بردن عزتنفس، همواره باید حواستان به درجه یعنی به عاملهای درونی و بیرونیِ مرتبط با عزتنفس باشد. ابتدا آن دسته از عاملهای درونی را شناسایی کنید که باعث پایین بودن عزتنفستان شده است و آنها را از بین ببرید. حال، عاملهای بیرونیِ مؤثر بر کاهش عزتنفستان را با دقت بررسی کرده و تلاش کنید آرامآرام آنها را نیز از میان بردارید.
گاهی ممکن است عزتنفس بالا با غرور و خودبرتربینی اشتباه گرفته شود، درحالیکه هرقدر عزتنفس فرد بالا باشد، غرور و خودبرتربینی او کمتر خواهد شد.
انسانهایی که عزتنفس بالایی دارند، خود را برتر از دیگران نمیبینند زیرا دست به مقایسه خود با دیگران نمیزنند. آنها خودشان را با خودشان مقایسه کرده و همواره برای بهتر شدن تلاش میکنند.
تمام تلاش انسانهایی که عزت نفس بالایی دارند این است که در بهترین حالت خودشان باشند و نه اینکه بهتر از دیگران باشند.
کارکنان توانمند:
عزتنفس بالا، باعث توانمندی کارکنان در محیط کار میشود و آنها را نسبت به سایرین متمایز میکند. برخی از تأثیرهای عزتنفس بالا که سبب توانمندی افراد در محیط کار میشود، عبارتاند از:
۱. تمایل به خیرخواهی و کمک به دیگران: فردی که عزتنفس بالایی دارد، فرد شادی است که با خود در صلح است و حس خوبی نسبت به خود دارد. همین حس خوب او را ترغیب میکند تا به دیگران کمک کند.
۲. اعتقاد به اینکه من سزاوار موفقیت هستم: افرادی که عزتنفس بالایی دارند، به نحوی عمیق معتقدند که شایسته موفقیت، شادی و احترام هستند. این اعتقاد در اغلب زمانها سبب موفقیت آنها در محیط کار میشود.انسانهایی که عزتنفس پایینی دارند، ممکن است قابلیتهای زیادی داشته باشند ولی چون خود را لایق موفقیت و احترام نمیدانند؛ احتمال موفقیتشان کاهش مییابد.
۳. تمایل به تعامل اجتماعی: انسانهای دارای عزت نفس بالا، مهارتهای اجتماعی خوبی دارند. به همین دلیل میتوانند شبکههای اجتماعی متعددی پیرامون خود ایجاد کنند. حمایتِ برخاسته از این شبکهها، آنها را در رسیدن به موفقیت، یاری میکند.
۴. آنها بهراحتی عقیدههای خود را در هر جلسهای مطرح میکنند: انسانهایی که عزتنفس بالایی دارند از بیان عقیده خود در جمع؛ نمیهراسند. توانایی بیان عقیده؛ آنها را به افراد پرنفوذِ گرد همآییها و جلسهها تبدیل میکند.
۵. توانمندی در اتخاذ بهترین تصمیم ممکن: ضعف در تصمیمگیری، یکی از مهمترین دلیلهای شکست مدیران است. مدیران باید بتوانند اطلاعات موجود را تجزیهوتحلیل کرده و درنهایت، بهترین تصمیم را اتخاذ کنند. مدیرانی که از عزتنفس بالا برخوردارند، مزیت رقابتی خوبی، نسبت به سایر مدیران دارند.